sörkollektor, légkollektor, napkollektor házilag, kollektor építés sörkollektor, légkollektor, sörkollektor építés házilag

Sörkollektor


A tartalomhoz

leírás

Részletesebb leírás hamarosan

nagyításért katt a képekre

A működés:
A sörkollektor úgy működik, hogy a benne lévő abszorbert (hőelnyelő felület) a nap felmelegíti és egy ventilátor segitségével a lakás hideg levegőjét befújatjuk majd ez a befújt levegő felmelegszik az abszorberben és vissza tér a lakásba.

Az abszorber:
Az abszorber gyűjti a napsugarakat. Ez készül a sörös dobozokból úgy, hogy a sörös dobozokat alul és felül kilyukasztjuk(teljes keresztmetszetben) majd hőálló sziloplaszttal össze ragasztjuk. A másik megoldás, hogy csak a tetejét lyukasztjuk az alját levágjuk és csak egyszerűen össze toljuk a dobozokat.Fontos, ha ragasztunk akkor egy vályúba tegyük az összeragasztott csöveket amit egy gumival vagy madzaggal rögzítünk így szép egyenesek lesznek a csövek, ez az osztó és gyüjtő dobozokba való illesztésnél játszik fontos szerepet. Így készülnek a sörcsövek. Az abszorber másik alkotó elemei a gyüjtő és a osztó doboz, ezekbe illesztjük a sörcsöveket. A kész abszorbert mattfeketére hőálló festékkel lefestjük. A legjobb ha abszorber festéket használunk pl.: solkote. De egy sima mattfekete hőálló spray is megteszi.
Ez azért fontos mert a napfényből a fekete szin nyeli el a legtöbbet, ezért látjuk a feketét feketének, mig a fehér a legtöbbet vissza veri ezért fehérnek látjuk.

sörcsövek összeragasztva

A ház:
Legegyszerűbben 1x2 m azaz 2nm a ház, ez azért jó mert a boltokban ez a legelérhetőbb ha polikarbonát fedést választunk, de persze a méret a fantáziánkra vagy éppen az adott lehetőségekre van bízva.
Tehát csinálunk egy keretet majd az egyik oldalát beboritjuk osb lappal vagy furnér lemezzel, kinek mi a jó. Ez után megcsináljuk a borításra a ki illetve beömlő lyukakat, ez attól függ, hogy mekkora ventilátort választunk azaz hány cm a venti átmérője. Ezután kiszigeteljük a házat hungarocellel vagy kőzetgyapottal és végül egy hővisszaverő alufóliával.

osztó-gyűjtő:
Itt is hagyatkozhatunk a fantáziánkra. Legegyszerűbb ha gipszkarton U profilból hajlítunk egy keretet, majd ezt mindkét oldalán alumínium lemezzel beborítjuk. A doboz fal felőli oldalán csinálunk egy beömlőlyukat(osztó doboz) és ebbe a lyukba egy csövet(ne műanyagot mert az olvadhat) ez a cső lesz a falba a bevezető csonk. Értelemszerűen ugyanez a gyűjtő doboz is.

vezérlés:
Ez már a végső munkák egyike. Vezérlésre azért van szükség mert nem akarjuk, hogy menjen a ventilátor ha nem süt a nap és a kollektor nem termel meleget. Egy hőfok kapcsolót kell a ventilátor elé iktatnunk, ez akkor kapcsolja be a ventilátort amikor az abszorber belseje felmelegedett a kívánt hőfokra amit mi állítunk be.(35 fokos levegőnél már bekapcsolhat a ventilátor de ez egyénre szabott) A hőfokkapcsoló érzékelőjét a felső gyűjtő dobozba tegyük. Hőfokkapcsolónak akár egy bojler hőfokkapcsoló is bőven megteszi, de itt egy példa ez is remek darab:
http://www.fotexnet.hu/conrad_s171/page/item/192330/hofokkapcsolo

fedés:
Ez már az utolsó művelet. Fedésnek meg teszi bármilyen üveg, vagy polikarbonát, a lényeg a jó fényáteresztőség. Legajánlatosabb az üregkamrás polikarbonát ez 4.5mm-10mm vastagság között. Minél vékonyabb a polikarbonát annál jobb a fényáteresztőség, de minél vastagabb annál jobban hőszigetel. A polikarbonátot alumínium L idommal szoritsuk le a házhoz. A polikarbonát és a ház közé ajánlatos valamilyen szigetelő(öntapadós) gumi ragasztása. Ha nincs alumínium L idom akkor egy szögvas is ugyanolyan jó, lényeg, hogy minél olcsóbban hozzuk ki, mert hát a spórolás jegyében készül kollektorunk.

Remélem felkeltettem érdeklődésedet és Te is építesz egy ilyen sörkollektort!

kezdőlap | leírás | képek | videók | tények tapasztalatok | vendégkönyv | Oldaltérkép


Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenübe
sörkollektor, légkollektor, napkollektor házilag, kollektor építés sörkollektor, légkollektor, sörkollektor építés házilag